Składniki
- 75 g komosy ryżowej
- 25 g białej fasoli (z puszki lub wcześniej ugotowanej)
- 1/4 papryczki chili
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z połowy limonki
- 1/4 dojrzałego awokado
- garść kolendry
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 łyżki miodu
- 1/2 pomidora
Przygotowanie
Komosę ryżową gotujemy w małym rondelu w proporcjach 1:2. Po ugotowaniu komosę przekładamy do czystej miski. Papryczkę chili, cebulę, pomidora i awokado siekamy w drobną kostkę. Drobno szatkujemy liście kolendry. Do miski z ugotowaną komosą dodajemy posiekaną kolendrę, fasolę, papryczkę, pomidora, cebulę i awokado. Tak przygotowaną sałatkę polewamy sokiem z połowy limonki oraz miodem. Całość mieszamy i doprawiamy ulubionymi przyprawami i ziołami.
Sałatka z komosą ryżową idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs z grilla, w połączeniu z chrupiącą bagietką z masłem czosnkowym, lub jakoś samodzielna potrawa na lekką i zdrową kolację. Połączenie komosy z papryczką chilli i sokiem z limonki idealnie równoważy smaki, dodaje wyrazistości, a zarazem jest bardzo subtelne i neutralne.