Chłodnik z bobu z chrupiącą quinoa

  • dnia Sierpień 29, 2019
  • Polubienie!

Składniki

  • 2 łyżki quinoa
  • sól/pieprz
  • szklanka ugotowanego bobu
  • szklanka bulionu warzywnego
  • pół szklanki jogurtu naturalnego (u mnie kokosowy)
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • łyżeczka marynowanego imbiru
  • łyżka octu ryżowego (lub innego)
  • garść świeżego koperku

Przygotowanie

Quinoa, na surowo podprażam na małej patelni z solą i odrobiną pieprzu aż się całość podrumieni. Można dodać odrobinę masła klarowanego lub innego tłuszczu, efekt będzie przyjemniejszy.

Ugotowany bób obieram ze skórki prosto do garnka, dodaję koperek, imbir, sok z cytryny, ocet, zalewam bulionem i blenduję energicznie na gładki chłodnik. Na końcu dodaję jogurt i blenduję jeszcze raz. Wstawiam garnek do lodówki przynajmniej na 10-15 minut, żeby go nieco schłodzić.

Podaję w kieliszkach posypany podprażoną quinoa jako starter lub w miseczkach jeśli ma to być zupa. Jest delikatny, orzeźwiający i bardzo letni, przypomina wizyty u Babci i jedzenie z umorusanymi buziami na trawie. Tak, ten chłodnik kojarzy mi się z totalną beztroską!

Powiązane tagi:
· · · · · · · ·
Kategorie:
Zupy

Komentarze

  • Właśnie zastanawiałam się nad jakimś oryginalnym przepisem na chłodnik z quinoa a tu proszę! Brzmi i wygląda smakowicie, mam nadzieje, że mi wyjdzie!

    Ola 29 sierpnia 2019 16:16 Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Food Menu
Food is home to 5,000+ of the web's best branded recipes! We cover everything. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam dictum nisl quis libero adipiscin!