Chłodnik z bobu z chrupiącą quinoa

  • dnia 29 sierpnia, 2019
  • Polubienie!

Składniki

  • 2 łyżki quinoa
  • sól/pieprz
  • szklanka ugotowanego bobu
  • szklanka bulionu warzywnego
  • pół szklanki jogurtu naturalnego (u mnie kokosowy)
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • łyżeczka marynowanego imbiru
  • łyżka octu ryżowego (lub innego)
  • garść świeżego koperku

Przygotowanie

Quinoa, na surowo podprażam na małej patelni z solą i odrobiną pieprzu aż się całość podrumieni. Można dodać odrobinę masła klarowanego lub innego tłuszczu, efekt będzie przyjemniejszy.

Ugotowany bób obieram ze skórki prosto do garnka, dodaję koperek, imbir, sok z cytryny, ocet, zalewam bulionem i blenduję energicznie na gładki chłodnik. Na końcu dodaję jogurt i blenduję jeszcze raz. Wstawiam garnek do lodówki przynajmniej na 10-15 minut, żeby go nieco schłodzić.

Podaję w kieliszkach posypany podprażoną quinoa jako starter lub w miseczkach jeśli ma to być zupa. Jest delikatny, orzeźwiający i bardzo letni, przypomina wizyty u Babci i jedzenie z umorusanymi buziami na trawie. Tak, ten chłodnik kojarzy mi się z totalną beztroską!

Powiązane tagi:
· · · · · · · ·
Kategorie:
Zupy

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *