Zdrowa i pożywna sałatka z komosą ryżową

  • dnia 25 marca, 2019
  • Polubienie!

Składniki

  • 75 g komosy ryżowej
  • 25 g białej fasoli (z puszki lub wcześniej ugotowanej)
  • 1/4 papryczki chili
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z połowy limonki
  • 1/4 dojrzałego awokado
  • garść kolendry
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1/2 pomidora

Przygotowanie

Komosę ryżową gotujemy w małym rondelu w proporcjach 1:2. Po ugotowaniu komosę przekładamy do czystej miski. Papryczkę chili, cebulę, pomidora i awokado siekamy w drobną kostkę. Drobno szatkujemy liście kolendry. Do miski z ugotowaną komosą dodajemy posiekaną kolendrę, fasolę, papryczkę, pomidora, cebulę i awokado. Tak przygotowaną sałatkę polewamy sokiem z połowy limonki oraz miodem. Całość mieszamy i doprawiamy ulubionymi przyprawami i ziołami.

Sałatka z komosą ryżową idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs z grilla, w połączeniu z chrupiącą bagietką z masłem czosnkowym, lub jakoś samodzielna potrawa na lekką i zdrową kolację. Połączenie komosy z papryczką chilli i sokiem z limonki idealnie równoważy smaki, dodaje wyrazistości, a zarazem jest bardzo subtelne i neutralne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Food Menu
Food is home to 5,000+ of the web's best branded recipes! We cover everything. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam dictum nisl quis libero adipiscin!