Składniki
- 40 g czarnej komosy ryżowej
- 10 krewetek tygrysich
- 1 cebula
- 1 ziemniak
- 10 g zielonego groszku
- 10 g bobu
- 1 jajko gotowane
Przygotowanie
Obraną cebulę siekamy w drobną kosteczkę, ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę. W niedużym garnku gotujemy 0,5 litra wody, następnie wrzucamy do wrzątku krewetki, komosę ryżową, cebulę i ziemniaki i całość gotujemy około 20 minut. Po 20 minutach dodajemy bób i gotujemy kolejne 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy krewetki, które musimy obrać i pokroić, aby z powrotem mogły wylądować w garnku z wywarem. Na tym etapie dodajemy również ugotowane, pokrojone jajo oraz przygotowany groszek. Kiedy w garnku znajdują się już wszystkie składniki, gotujemy zupę jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę do smaku ulubionymi ziołami i przyprawami. Tradycjonaliści, mogą dodatkowo zabielić gotową zupę odrobiną śmietany. Jeżeli planujemy dodać śmietanę, warto pamiętać o „zahartowaniu” jej. Hartowanie śmietany polega na tym, że łyżkę śmietany rozprowadzamy w garnuszku z chochlą gorącej zupy. Pozwoli to dobrze rozmieszać śmietanę i uniknąć powstania białych, nieestetycznych grudek na powierzchni zupy.