Zupa z quinoa i owocami morza

  • dnia 25 marca, 2019
  • Polubienie!

Składniki

  • 40 g czarnej komosy ryżowej
  • 10 krewetek tygrysich
  • 1 cebula
  • 1 ziemniak
  • 10 g zielonego groszku
  • 10 g bobu
  • 1 jajko gotowane

Przygotowanie

Obraną cebulę siekamy w drobną kosteczkę, ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę. W niedużym garnku gotujemy 0,5 litra wody, następnie wrzucamy do wrzątku krewetki, komosę ryżową, cebulę i ziemniaki i całość gotujemy około 20 minut. Po 20 minutach dodajemy bób i gotujemy kolejne 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy krewetki, które musimy obrać i pokroić, aby z powrotem mogły wylądować w garnku z wywarem. Na tym etapie dodajemy również ugotowane, pokrojone jajo oraz przygotowany groszek. Kiedy w garnku znajdują się już wszystkie składniki, gotujemy zupę jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę do smaku ulubionymi ziołami i przyprawami. Tradycjonaliści, mogą dodatkowo zabielić gotową zupę odrobiną śmietany. Jeżeli planujemy dodać śmietanę, warto pamiętać o „zahartowaniu” jej. Hartowanie śmietany polega na tym, że łyżkę śmietany rozprowadzamy w garnuszku z chochlą gorącej zupy. Pozwoli to dobrze rozmieszać śmietanę i uniknąć powstania białych, nieestetycznych grudek na powierzchni zupy.

Kategorie:
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Food Menu
Food is home to 5,000+ of the web's best branded recipes! We cover everything. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam dictum nisl quis libero adipiscin!