Składniki
- 80 g komosy ryżowej (quinoa)
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 bułka orkiszowa
- 20 g mąki pszennej
- 20 g papai
- 2 łyżki jogurtu
- 1/4 kiwi
- 1/4 zielonej papryczki chili
- 2 liście sałaty zielonej
- garść świeżych liści mięty
Przygotowanie
W małym rondelku, na wolnym ogniu gotujemy komosę ryżową, w proporcji 2:1 z wodą przez około 20 minut. Kiedy komosa jest gotowa, odsączamy ją z resztek wody. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego i podsmażamy pokrojone wcześniej chilli, czosnek i cebulę. W misce łączymy jajko z mąką, a następnie dodajemy komosę i podsmażone warzywa. Całość dokładnie mieszamy i formujemy płaskie, okrągłe „kotlety” przypominające mięso z burgera. Tak uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej i schładzamy minimum 30 min w lodówce. Po tym czasie możemy przejść do smażenia. Kiedy krążki z komosą są już przysmażone na złoty kolor, układamy an bułce sałatę zieloną, krążek, oraz pozostałe składniki. Burger z komosą ryżową to świetny, zdrowy domowy fast food, który każdy powinien chociaż raz wypróbować.