Wegetariański burger z quinoa

  • dnia 25 marca, 2019
  • Polubienie!

Składniki

  • 80 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 bułka orkiszowa
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g papai
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1/4 kiwi
  • 1/4 zielonej papryczki chili
  • 2 liście sałaty zielonej
  • garść świeżych liści mięty

Przygotowanie

W małym rondelku, na wolnym ogniu gotujemy komosę ryżową, w proporcji 2:1 z wodą przez około 20 minut. Kiedy komosa jest gotowa, odsączamy ją z resztek wody. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego i podsmażamy pokrojone wcześniej chilli, czosnek i cebulę. W misce łączymy jajko z mąką, a następnie dodajemy komosę i podsmażone warzywa. Całość dokładnie mieszamy i formujemy płaskie, okrągłe „kotlety” przypominające mięso z burgera. Tak uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej i schładzamy minimum 30 min w lodówce. Po tym czasie możemy przejść do smażenia. Kiedy krążki z komosą są już przysmażone na złoty kolor, układamy an bułce sałatę zieloną, krążek, oraz pozostałe składniki. Burger z komosą ryżową to świetny, zdrowy domowy fast food, który każdy powinien chociaż raz wypróbować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Food Menu
Food is home to 5,000+ of the web's best branded recipes! We cover everything. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam dictum nisl quis libero adipiscin!