Owsianka śniadaniowa z komosy ryżowej

  • dnia 25 marca, 2019
  • Polubienie!

Komosa ryżowa to świetna alternatywa dla tradycyjnej, śniadaniowej owsianki z płatków owsianych. Do przygotowania tego dania potrzebujemy:

  • 150 ml chudego lub roślinnego mleka
  • 70 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 40 g ziaren amarantusa
  • 4 łyżki miodu
  • owoce (borówki, truskawki, maliny, banan – według upodobań)

Przygotowanie

W małym rondelku gotujemy komosę razem z amarantusem w wodzie, w proporcji 1:2. Kiedy woda odparuje, dodajemy mleko oraz połowę miodu i przez kolejne 10 minut gotujemy na wolnym ogniu. Gotową „owsiankę” przekładamy do miseczki, dodajemy owoce i polewamy pozostałym miodem. Takie pożywne energetyczne śniadanie zaspokoi uczucie głodu na długie godziny. Jest to świetny pomysł na zimowe, rozgrzewające śniadanie dla dzieci. Każdego dnia możemy lekko modyfikować dodatki, zmieniać owoce, dodać cynamon, orzechy czy prażone pestki dyni lub słonecznika i cieszyć się zdrowym i energetycznym posiłkiem pełnym wartościowych składników.

Owsianka z quinoa to doskonała alternatywa dla osób z nietolerancją glutenu lub laktozy. Komosa ryżowa nie zawiera glutenu, natomiast mleko krowie możemy z powodzeniem zastąpić mlekiem roślinnym lub wodą.

Powiązane tagi:
· · ·
Kategorie:
Inne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Food Menu
Food is home to 5,000+ of the web's best branded recipes! We cover everything. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam dictum nisl quis libero adipiscin!