Składniki
- 2 łyżki mleka
- 1 jajko
- 100 g komosy białej
- 20 g mąki pszennej
- 2 łyżki miodu
- cynamon
- owoce do podania
Przygotowanie
Komosę ryżową gotujemy w wodzie w proporcji 1:2 przez około 12 minut, aż do całkowitego wchłonięcia płynu. Po ugotowaniu i wystudzeniu komosy mieszamy ją z mlekiem, jajkiem, mąką, dwoma łyżkami wody, cukrem oraz solą (w ilości według upodobań). Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego i nakładając łyżką powstałą masę, smażymy z obu stron na złoty kolor cienkie naleśniki. Gotowy naleśniki zdejmujemy z patelni, układamy na dużym, obiadowym talerzu, polewamy miodem, posypujemy cynamonem i ulubionymi owocami.
Naleśniki z komosy to świetny pomysł na zdrowe, pożywne śniadanie dla najmłodszych w towarzystwie ulubionych owoców, świeżych w lecie lub mrożonych w zimie. Dostarczą one odpowiedniej dawki energii na cały dzień, a dodatkowo pomogą przemycić cenne witaminy i mikroelementy w smaczny i uwielbianym przez dzieci daniu.