Naleśniki z quinoa

  • dnia 25 marca, 2019
  • Polubienie!

Składniki

  • 2 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • 100 g komosy białej
  • 20 g mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu
  • cynamon
  • owoce do podania

Przygotowanie

Komosę ryżową gotujemy w wodzie w proporcji 1:2 przez około 12 minut, aż do całkowitego wchłonięcia płynu. Po ugotowaniu i wystudzeniu komosy mieszamy ją z mlekiem, jajkiem, mąką, dwoma łyżkami wody, cukrem oraz solą (w ilości według upodobań). Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego i nakładając łyżką powstałą masę, smażymy z obu stron na złoty kolor cienkie naleśniki. Gotowy naleśniki zdejmujemy z patelni, układamy na dużym, obiadowym talerzu, polewamy miodem, posypujemy cynamonem i ulubionymi owocami.

Naleśniki z komosy to świetny pomysł na zdrowe, pożywne śniadanie dla najmłodszych w towarzystwie ulubionych owoców, świeżych w lecie lub mrożonych w zimie. Dostarczą one odpowiedniej dawki energii na cały dzień, a dodatkowo pomogą przemycić cenne witaminy i mikroelementy w smaczny i uwielbianym przez dzieci daniu.

Powiązane tagi:
· · · · ·
Kategorie:
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Food Menu
Food is home to 5,000+ of the web's best branded recipes! We cover everything. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam dictum nisl quis libero adipiscin!