Lekka sałatka z quinoa, łososiem i szpinakiem

  • dnia 25 marca, 2019
  • Polubienie!

Składniki

  • 200 g fileta z łososia bez ości i skóry
  • 2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
  • 1 papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garście szpinaku baby
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sosu ostrygowego

Przygotowanie

Łososia kroimy na kawałki, natomiast papryczkę i czosnek na cieniutkie plasterki. Szpinak płuczemy i osuszamy. Przygotowujemy dużą patelnię, na której rozgrzewamy oliwę i podsmażamy chilli z czosnkiem. Następnie na patelnię dodajemy łososia, którego krótko obsmażamy z każdej strony. Do patelni wlewamy sos ostrygowy i chwilę wszystko podgrzewamy. Do całości dodajemy ugotowaną komosę. Na koniec wszystko mieszamy z liśćmi szpinaku. Sałatka z quinoa z łososiem to bardzo lekkie i pożywne danie idealnie pasujące na kolację, lekki podwieczorek lub dodatek do grilla. Bogactwo witaminy i minerałów z komosy łączy się w tym daniu z kwasami tłuszczowymi z łososia. To świetne połączenie dające organizmowi solidną dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Food Menu
Food is home to 5,000+ of the web's best branded recipes! We cover everything. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam dictum nisl quis libero adipiscin!