Składniki
- 200 g fileta z łososia bez ości i skóry
- 2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
- 1 papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- 2 garście szpinaku baby
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu ostrygowego
Przygotowanie
Łososia kroimy na kawałki, natomiast papryczkę i czosnek na cieniutkie plasterki. Szpinak płuczemy i osuszamy. Przygotowujemy dużą patelnię, na której rozgrzewamy oliwę i podsmażamy chilli z czosnkiem. Następnie na patelnię dodajemy łososia, którego krótko obsmażamy z każdej strony. Do patelni wlewamy sos ostrygowy i chwilę wszystko podgrzewamy. Do całości dodajemy ugotowaną komosę. Na koniec wszystko mieszamy z liśćmi szpinaku. Sałatka z quinoa z łososiem to bardzo lekkie i pożywne danie idealnie pasujące na kolację, lekki podwieczorek lub dodatek do grilla. Bogactwo witaminy i minerałów z komosy łączy się w tym daniu z kwasami tłuszczowymi z łososia. To świetne połączenie dające organizmowi solidną dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3.