Krokiety z quinoa

  • dnia 25 marca, 2019
  • Polubienie!

Składniki

  • 40 g komosy ryżowej białej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • garść świeżej kolendry
  • 2 łyżki sera cheddar i parmezanu
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki cukru
  • 5 truskawek

Przygotowanie

Komosę ryżową, w proporcji 1:2 zalewamy wodą i gotujemy przez około 20 minut do całkowitego wchłonięcia wody. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i podsmażamy pokrojoną cebulę. Przygotowujemy miskę, do której przekładamy ugotowaną i odsączoną komosę, cebulkę, starty ser, posiekaną kolendrę i jajko. Całość dokładnie mieszamy i formujmy 4 równe kule, które obtaczamy w bułce tartej. Przygotowane o obtoczone w bułce „krokiety” chowamy do lodówki na co najmniej 30 minut. W czasie kiedy krokiety chodzą się w lodówce, na patelnię dodajemy odrobinę wody, chilli cukru i pokrojonych truskawek. Wszystko gotujemy około 10-12 minut, od czasu do czasu mieszając. Schłodzone krokiety wyciągamy w lodówki i smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Usmażone krokiety podajemy z przygotowanym wcześniej truskawkowym musem.

Powiązane tagi:
· · · · · · · ·
Kategorie:
Obiady

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Food Menu
Food is home to 5,000+ of the web's best branded recipes! We cover everything. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam dictum nisl quis libero adipiscin!