Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 1 szklanka bulionu jarzynowego
- 1 łyżka oliwy
- 1 szklanka kukurydzy
- 1 szklanka czarnej fasoli
- 1 puszki pomidorów krojonych
- limonka
- awokado
- licie świeżej kolendry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
Przygotowanie
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, na którą dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz połowę pokrojonej w plasterki papryczki chilli. Całość chwile podsmażyć, cały czas mieszając. Na patelnie dodajemy surową komosę ryżową, wlewamy bulion i przyprawy, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wsypujemy na patelnie odcedzoną kukurydzę, pomidory z uszki raz przepłukaną fasolkę z puszki. Całość mieszamy, zagotowujemy, a następnie mieszamy moc i przez około 20 minut gotujemy pod przykryciem. Na gotowe danie układamy pokrojone w plastry awokado skupione połową soku z limonki, posypujemy resztą pokrojonej papryczki chilli oraz kolendrę.