Jak prawidłowo ugotować quinoa?

  • dnia 25 marca, 2019
  • Polubienie!

Komosa ryżowa, czyli popularnie znana quinoa to bardzo wartościowy produkt spożywczy świetnie sprawdzi się zarówno w słonych, jak i słodkich daniach. Możemy nią zastępować makarony, ryż, kaszę czy ziemniaki. Komosa ryżową jest niezwykle łatwa w przygotowaniu, dzięki czemu każdy poradzi sobie z jej ugotowaniem i tym samym przyrządzeniem smacznego i bardzo zdrowego dania.

Gotowanie komosy ryżowej

Przed ugotowaniem quinoa należy dokładnie opłukać pod bieżącą, zimną wodą. Płukanie komosy jest bardzo ważne, gdyż wpływa na jej ostateczny smak. Saponina, która pokryte są ziarna komosy to związek chemiczny o gorzkim smaku. Jeżeli więcej nie wypłuczemy komosy przed gotowaniem, jej smak będzie gorzki, co znacznie pogorszy jakość przygotowanej potrawy. Komosę gotujemy w wodzie, w proporcjach 2:1, czyli dwie szklanki wody na szklankę komosy. Quinoa najlepiej gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu około 10-15 minut aż do całkowitego wchłonięcia wody. Ugotowana komosa będzie lekko przezroczysta i miękka.

Czy zawsze trzeba gotować komosę?

Najczęściej quinoa podawana jest w formie gotowanej, jako pożywne śniadanie w towarzystwie owoców, jako dodatek do dań obiadowych, lub też w towarzystwie duszonych warzyw. Jednak nie każdy wie, że komosę można jeść również na surowo, wystarczy ją uprażyć. Prażone ziarna komosy świetnie nadają się do sałatki, jogurtu czy też granoli śniadaniowej. Prażenie komosy ma jeszcze jedną ciekawą właściwość, mianowicie ziarna komosy po uprażeniu i ugotowaniu nabierają nieco orzechowego posmaku. Warto spróbować tego zabiegu podczas komponowania nowego, ciekawego dania i cieszyć się smakiem i wartościami tej niezwykłej rośliny.

Jak jeść komosę ryżową?

Jak już wyżej wspomniano, komosę zwykle jada się ugotowaną, jako samodzielne danie lub dodatek do potrawy, a także jako surowe, uprażone ziarno będące ciekawym i wartościowym dodatkiem do przekąsek. Ugotowana quinoa może stanowić świetną alternatywę dla tradycyjnej owsianki. W towarzystwie ziaren amarantusa, mleka, miodu i świeżych lub mrożonych owoców stanie się pysznym i pożywnym śniadaniem zapewniającym energię na długi czas. Innym pomysłem na wykorzystanie komosy jest dodanie jej do sałatki, co podkreśli jej smak i sprawi, że będzie jeszcze zdrowszym posiłkiem. Dla miłośników zup komosa może stać się ciekawym dodatkiem zastępującym kasze czy też ryż. Komosa doskonale zagęści zupę krem, a także wprowadzi powiew świeżości do tradycyjnego krupniku.

Kategorie:
Artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Food Menu
Food is home to 5,000+ of the web's best branded recipes! We cover everything. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam dictum nisl quis libero adipiscin!