Składniki
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- Garść natki pietruszki
- 3 prawdziwki lub podgrzybki
- 4 łyżki ugotowanej mieszanki Trendy Lunch z quinoa
- Ziarenka granatu do dekoracji
Przygotowanie
Bakłażana przekrawamy wzdłuż na pół. Nacinamy miąższ, oblewamy obficie oliwą, oprószamy solą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20-30 minut aż zmięknie. W tym czasie na patelni rozgrzewamy masło, smażymy cebulę pokrojoną w piórka, gdy się zeszkli dodajemy posiekany czosnek a chwilę po nim umyte i pokrojone w plasterki grzyby. Smażymy aż się zarumienią. Dodajemy TL oraz posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Gdy bakłażan będzie miękki wykładamy do na talerz, wydrążamy część miąższu i dodajemy na patelnię z gotowym farszem, mieszamy i wykładamy farsz na bakłażany. Posypujemy natką i ziarenkami granatu.