Składniki
- 40 g komosy ryżowej białej
- 1 jajko
- 1 cebula
- garść świeżej kolendry
- 2 łyżki sera cheddar i parmezanu
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki cukru
- 5 truskawek
Przygotowanie
Komosę ryżową, w proporcji 1:2 zalewamy wodą i gotujemy przez około 20 minut do całkowitego wchłonięcia wody. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i podsmażamy pokrojoną cebulę. Przygotowujemy miskę, do której przekładamy ugotowaną i odsączoną komosę, cebulkę, starty ser, posiekaną kolendrę i jajko. Całość dokładnie mieszamy i formujmy 4 równe kule, które obtaczamy w bułce tartej. Przygotowane o obtoczone w bułce „krokiety” chowamy do lodówki na co najmniej 30 minut. W czasie kiedy krokiety chodzą się w lodówce, na patelnię dodajemy odrobinę wody, chilli cukru i pokrojonych truskawek. Wszystko gotujemy około 10-12 minut, od czasu do czasu mieszając. Schłodzone krokiety wyciągamy w lodówki i smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Usmażone krokiety podajemy z przygotowanym wcześniej truskawkowym musem.